Bahan-bahan:
- Bawang besar 2 biji
- Bawang putih 2-3 ulas
- Cili boh
- Ikan
- Cabai melaka
- Asam keping
- Belacan
- Nenas
- Bunga kantan - belah 2
- Daun kesum
- Daun
- Gula & garam
Cara-cara:
- Rebus ikan bersama asam keping.
- Sementara tunggu ikan direbus, mesin bawang besar, bawang putih dan belacan. Kemudian masak atas periuk. Juga masukkan cili boh mengikut selera kepedasan masing-masing
- Balik semula kepada ikan yg direbus tadi, selesai saja rebus, perisi isi ikan & tulang.
- Bagi yg suka kuah laksa yg ada tekstur kasar, buat half-half isi ikan tu. Satu bahagian utk dimesin, dan satu lagi utk dihancurkan guna tangan ja. Mesin sekali dgn asam keping & air rebusan ikan yg guna utk rebus ikan tadi. Tuang semua isi ikan ke dalam periuk tadi.
- Untuk tulang ikan pula mesinkan dgn menggunakan air rebusan ikan tadi dan tapis masuk ke dalam periuk. Kita tak nak bila makan nanti ada tajam2
- Rebus naik semua bahan-bahan dlm periuk tadi. Agak bila dah start nak mendidih masukkan bunga kantan, daun kesum dan nenas.
- Jangan lupa perasakan dgn gula & garam secukup rasa,
- Hidang kuah laksa bersama dgn laksa yg ditabur bawang, timun, nenas, daun pudina, bunga kantan hiris.
Hello!
ReplyDeletePerkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)