Monday, November 30, 2015

Laksa Penang

Bahan-bahan:
  • Bawang besar 2 biji
  • Bawang putih 2-3 ulas
  • Cili boh
  • Ikan 
  • Cabai melaka
  • Asam keping
  • Belacan
  • Nenas
  • Bunga kantan - belah 2
  • Daun kesum
  • Daun
  • Gula & garam
Cara-cara:
  1. Rebus ikan bersama asam keping.
  2. Sementara tunggu ikan direbus, mesin bawang besar, bawang putih dan belacan. Kemudian masak atas periuk. Juga masukkan cili boh mengikut selera kepedasan masing-masing
  3. Balik semula kepada ikan yg direbus tadi, selesai saja rebus, perisi isi ikan & tulang. 
    • Bagi yg suka kuah laksa yg ada tekstur kasar, buat half-half isi ikan tu. Satu bahagian utk dimesin, dan satu lagi utk dihancurkan guna tangan ja.  Mesin sekali dgn asam keping & air rebusan ikan yg guna utk rebus ikan tadi. Tuang semua isi ikan ke dalam periuk tadi.
    • Untuk tulang ikan pula mesinkan dgn menggunakan air rebusan ikan tadi dan tapis masuk ke dalam periuk. Kita tak nak bila makan nanti ada tajam2
  4. Rebus naik semua bahan-bahan dlm periuk tadi. Agak bila dah start nak mendidih masukkan bunga kantan, daun kesum dan nenas.
  5. Jangan lupa perasakan dgn gula & garam secukup rasa,
  6. Hidang kuah laksa bersama dgn laksa yg ditabur bawang, timun, nenas, daun pudina, bunga kantan hiris.

laksa

1 comment:

  1. Hello!
    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete