Saturday, March 16, 2013

Kuih ketayap

Kuih Ketayap

Bahan utk Kulit
2 cawan tepung gandum
2 cawan jus pandan (7 helai daun pandan dikisar)
1 sudu teh pewarna hijau
Garam secukup rasa

Bahan utk Inti
1 cawan kelapa parut muda
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara membuat
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau sebati
  2. Panaskan kuali yg disapu dgn sedikit minyak
  3. Tuangkan satu senduk adunan dan goyangkan kuali supaya adunan tadi rata & nipis
  4. Apabila dah masak, angkat dan letakkan ke dlm  pinggan
  5. Masukkan inti ditengah-tengahnya
  6. Lipatkan bahagian kiri & kanan, kemudian gulung dgn kemas
  7. Hidang
Cara membuat inti
  1. Masukkan semua bahan unti kedalam periuk
  2. Masak di atas api yg sederhana dan kacau sehingga sebati dan lembap. 
  3. Angkat dan sejukkan



No comments:

Post a Comment