Friday, August 7, 2015

Ikan Siakap Stim Tomyam

Bahan-bahan:
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Beberapa tangkai cili api (ikut selera masin-masing)
Paste Tomyam
1 batang serai
1/2 inci halia
2 sudu makan sos tiram
1/2 sudu teh sos ikan (optional)
Ikan siakap 2 ketul
Daun limau purut
Air lemon
Gula
Garam
Cara-cara:
1. Marinate ikan dgn garam
2. Ketuk serai, hiris halia dan kukuskan bersama ikan di dalam aluminium foil.
3. Mesin bawang besar, bawang putih, cili api
4. Tuangkan bahan mesin ke dalam bekas utk dibancuh bersama paste Tomyam, sos tiram, sos ikan, air lemon, gula dan garam. Sudah je bancuh tuangkan kedalam ikan yg tgh dikukus tadi.
5. Agak-agak bila ikan dah masak taburkan daun limau purut yg dihiris halus.

No comments:

Post a Comment