Bahan-bahan Kuah:
- 1 paket Pes Laksa Sarawak (in this case saya gunakan pes Laksa Sarawak Hj Manan )
- Udang
- Ayam
- Serai 2 batang
- Daun Ketumbar
- Daun Pudina
- Santan
- Gula & garam secukup rasa
Bahan utk Sambal:
- 6 ulas bawang besar (kisar)
- 3-4 ulas bawang putih (kisar)
- Cili boh
- Belacan (kisar)
- Air asam jawa
- Gula & garam secukup rasa
Bahan-bahan utk hidangan:
- Taugeh
- Limau kasturi
- Ayam & Udang
- Daun Ketumbar
- Telur dadar yg dihiris halus-halus
- Bihun
- Ayam rebus yg dicarik-carik
- Udang
Cara penyediaan Kuah:
- Rebus udang. Kemudian toskan. (1/2 daripada isi udang saya blend sekali utk dimasukkan ke dalam kuah)
- Rebus ayam. Kemudian toskan
- Didihkan air rebusan ayam + air rebusan udang (banyakkan air rebusan udang) bersama -sama dgn dua batang serai.
- Kemudian masukkan pes Laksa Sarawak
- Carik-carikan daun ketumbar & daun pudina ke dalam kuah laksa
- Masukkan santan & garam secukup rasa
Cara penyediaan Sambal:
- Tumis cili boh sehingga pecah minyak
- Masukkan bahan kisar
- Masukkan air asam jawa, gula & garam secukup rasa
- Masak sehingga kering
p/s: I have been craving for this for months
No comments:
Post a Comment