Sunday, May 6, 2012

Laksa Sarawak


Bahan-bahan Kuah:

  • 1 paket Pes Laksa Sarawak (in this case saya gunakan pes Laksa Sarawak Hj Manan )
  • Udang
  • Ayam
  • Serai 2 batang
  • Daun Ketumbar
  • Daun Pudina
  • Santan
  • Gula & garam secukup rasa

Bahan utk Sambal:
  • 6 ulas bawang besar (kisar)
  • 3-4 ulas bawang putih  (kisar)
  • Cili boh 
  • Belacan  (kisar)
  • Air asam jawa
  • Gula & garam secukup rasa

Bahan-bahan utk hidangan:
  • Taugeh
  • Limau kasturi
  • Ayam & Udang
  • Daun Ketumbar
  • Telur dadar yg dihiris halus-halus
  • Bihun
  • Ayam rebus yg dicarik-carik
  • Udang

Cara penyediaan Kuah:
  1. Rebus udang. Kemudian toskan. (1/2 daripada isi udang saya blend sekali utk dimasukkan ke dalam kuah)
  2. Rebus ayam. Kemudian toskan
  3. Didihkan air rebusan ayam + air rebusan udang (banyakkan air rebusan udang) bersama -sama dgn  dua batang serai.
  4. Kemudian masukkan pes Laksa Sarawak
  5. Carik-carikan daun ketumbar & daun pudina ke dalam kuah laksa
  6. Masukkan santan & garam secukup rasa
Cara penyediaan Sambal:
  1. Tumis cili boh sehingga pecah minyak
  2. Masukkan bahan kisar
  3. Masukkan air asam jawa, gula & garam secukup rasa
  4. Masak sehingga kering
p/s: I have been craving for this for months

No comments:

Post a Comment