Saturday, January 15, 2011

Gulai Ikan @ Kari ikan

Hari ni aku belajar masak healthy gulai ikan a.k.a kari ikan. Resepi umi punya..Tak payah letak santan. Tapi kalo nk letak pun bley jugak. 

Bahan-bahan:

Minyak masak
Bawang besar
Bawang putih
Rempah ikan - 2 paket
Serbuk jintan putih (1 sudu teh)
Serbuk lada hitam (1 sudu teh)
Serbuk cili (1 sudu teh)
Santan (Optional. nak sihat xyah letak..hehe)
Air asam jawa
Bendi
Terung (Bak kata maktok lg sedap kalo masukkan)
Cabai hidup
Tomato
Ikan
Serai
Garam
Halba Campur
Daun Kari

Cara-cara:
  1. Tumis bawang putih n bawang besar yg dihiris halus ke dlm minyak
  2. Masukkan halba cmpur + daun kari aka karapoleh (bak kata anisa)
  3. Bila dah agak2 naik bau tu, masukkan rempah(yg dicampur dgn bawang besar n bawang putih yg dh dikisar, serbuk jintan putih, serbuk lada hitam, serbuk cili). Masak sampai pecah minyak
  4. Masukkan serai yg dh diketuk
  5. Then, korang masukkan air asam jawa n santan(which is optional). Tunggu sampai mendidih
  6. Masukkan ikan
  7. Pastu masukkan terung, cabai hidup, tomato, bendi
  8. Taburkan bawang besar yg dah dihiris halus ke dalam gulai
  9. Masukkan garam secukup rasa
  10. Hidang
p/s: Gambar nnt letak..xsempat lak nk p snap..tapi rupanya lbey kurang mcm gmbar kat atas la

No comments:

Post a Comment